Pokazatelji uspješnosti luke Mali Lošinj

Sada već možemo sa sigurnošću reći da će 2014.g., za Županijsku lučku upravu Mali Lošinj, biti najbolja poslovna godina od osnutka 1999.g., obzirom da se nastavlja ovogodišnji trend pozitivnih rezultata pa je tako za prvih 8 mjeseci ove godine zabilježen, u odnosu na 2013.g.,  porast od 1.087 plovila, što čini povećanje od 11 %.

Tijekom mjeseca kolovoza  o.g., u luku Mali Lošinj, uplovilo je 4.362 plovila, što je 294 plovila više nego lani, odnosno 7,25% % više nego u istom razdoblju protekle godine. Isto tako, povećanja se vide i u prethodna dva mjeseca, a u brojkama bi to bilo 767 plovila više u srpnju, odnosno 360 u lipnju, što je povećanje od gotovo 25 %.

Osim brodova pod hrvatskom zastavom, koji dominiraju u mjesecu lipnju, u kolovozu i srpnju dominaciju “preuzimaju” talijanske zastave, pa tako imamo preko 2000 plovila pod zastavom Italije. Među brojnijima su, svakako i brodovi pod njemačkom, slovenskom i austrijskom zastavom.

Jedna od najvećih jahti koja je u lipnju ove godine uplovila u luku Mali Lošinj bila je M/Y ‘Australis’ koja je imala gotovo 50 m dužine, dok je u kolovozu luku Mali Lošinj posjetila motorna jahta “Panorama” od 53 m. Dana 30. lipnja 2014. g. zabilježen je ulazak, u jednom danu, od 136 plovila, no rekord ulazaka plovila u jednom danu ipak preuzima mjesec kolovoz, pa dolazimo do brojke 192 plovila.

O redu i sigurnosti, kako jahti, tako i ostalih plovila u luci Mali Lošinj, brine 5 stalno zaposlena djelatnika, a da bi, s obzirom na broj plovila, rad djelatnika luke Mali Lošinj bio što učinkovitiji, pomažu im i 7 sezonskih djelatnika. Radi što učinkovitijeg održavanja reda i pružanja što kvalitetnije usluge priveza i odveza nautičarima u tranzitu ŽLU Mali Lošinj ima dva plovila (gumenjaka) od 5,90 m i 3,80 m, od kojih veći služi za nadzor ukupnog područja nadležnosti ŽLU Mali Lošinj koje se prostire na 6 otoka i 21 luku, a manje plovilo služi isključivoza održavanje reda u luci Mali Lošinj.

Povratne informacije od korisnika luke Mali Lošinj su, na obostrano zadovoljstvo, jako pozitivne vezano za sve vrste usluga koje im pružamo.